Het laatste nieuws

Beste gasten,

Het wijkcentrum heeft nieuwe opening en sluitingstijden.

Wij zijn geopend op:

Maandag van 10.00-22.00 uur

Dinsdag van 10.00-16.00 uur/ 19.00-22.30 uur

Woensdag van 11.00-16.00 uur / 20.00-22.30 uur

Donderdag van 10.00-16.00 uur / 18.00-22.30 uur

Vrijdag van 11.00-14.00 uur / 18.30-22.30 uur

In het weekend zijn wij geopend als er sport of andere activiteiten zijn.

“Beheer je Buurthuis”

Op zaterdag 9 april werd in Eindhoven het project “Beheer je Buurthuis” van het LSA afgesloten. 3 jaar geleden zijn er 6 “pioniers” gestart met dit project waaraan ook het bewonersbedrijf in Delfzijl noord mee heeft gedaan. Met deze dag in Eindhoven werden de 3 jaren afgesloten met een plenair gedeelte en gevolgd door workshops waar ook kennis en ideeën van de pioniers kon worden gedeeld.

Van de 3 jaar pionieren heeft het LSA een prachtig boekje laten maken. We laten u hier het gedeelte meelezen wat betreft het nieuwe wijkcentrum in noord.

Op vrijdag 17 maart bezocht de Commissaris van de Koning van de provincie Groningen de gemeente Delfzijl.

Op deze dag werden verschillende locaties in de havenplaats bezocht. Zo werd het centrum aangedaan en werd een nieuw project van jonge bewoners uit de Zanden-Riffenbuurt bezocht. Deze mensen hebben de handen ineen geslagen om de kinderspeelplaats veiliger en overzichtelijker te maken. Daarna ging de reis naar het sportveldencomplex van Neptunia, om vervolgens het Groen voor Rood terrein van het Bewonersbedrijf te gaan bekijken. De voorzitter heeft het verhaal achter de tuin en de voorgang van het project verteld.Daarna werd de lunch gebruikt in ’t Houkje het wijkcentrum van Delfzijl Noord.

De lunch die werd genuttigd tijdens het bezoek van de Commissaris werd genuttigd in t Houkje, het Wijkcentrum van Delfzijl noord.

Zondag 1 januari 2017

Nieuwjaarsduik 2017

De Nieuwjaarsduik kende weer een groot aantal deelnemers en werd ook druk bezocht door belangstellenden.

Het was koud, erg koud niet alleen aan de kant maar ook in het water. Des te meer respect voor de kanjers.

Na de duik lekker douchen en vlug weer in de warme kleren.

Natuurlijk met die heerlijk warm dampende snert.

Dit jaar verzorgd door het Bewonersbedrijf Delfzijl Noord en de snert-sponsor UNUX.

Heel veel dank aan beide sponsors en de deelnemers voor dit specifieke spektakel.

10 december 2016

Op zoek naar het Wij(k)-gevoel in Delfzijl

Door Erik van der Veen uit het Dagblad van het Noorden d.d. 10 december 2016

Meer dan vijftien jaar nadat de sloophamer erdoorheen ging, begint Delfzijl-Noord alsnog de ‘prachtwijk’ te worden die de plannenmakers ooit voor ogen hadden.

Vertrouwd

Het carillon van winkelcentrum Kuilsburg speelt nog ieder uur zijn vertrouwde deuntjes. Maar waar ooit wijkbewoners zich langs tochtige, halfverlaten winkelgalerijen haastten voor de dagelijkse boodschappen, ligt nu een parkje met glooiend gras, bankjes en borders.

Als een monument staat de klokkentoren overeind, het enige wat nog van Kuilsburg over is. De rest van het winkelcentrum verdween in de puinbreker, zoals zoveel in Delfzijl-Noord. Voor de boodschappen is er nu op steenworp afstand het nieuwe koopcentrum De Wending. Glanzend nieuw, twee supers, warme bakker, slagerij, drogist, modezaak: een verschil van dag en nacht met de grauwe wereld die Kuilsburg was.

Rondgang

Het is een van de plekken waar Silly Udema langs leidt op een rondgang door ‘haar’ wijk. Als voorzitter van de bewonersbelangenvereniging Landenbuurt was zij de afgelopen jaren een van de aanjagers en kartrekkers van de grootscheepse wijkvernieuwing. Nu het stof langzaam neerdaalt, wordt ‘bouwput Noord’ stapje voor stapje weer een wóónwijk.

Een probleemwijk was het vijftien jaar geleden. Leegstand, werkloosheid, drugs en andere vormen van overlast teisterden Delfzijl-Noord. Jonge gezinnen trokken weg, nieuwkomers van de ‘onderkant van de samenleving’ kwamen ervoor terug. ‘Noord’ belandde op een lijst van veertig probleemwijken die onder leiding van minister Ella Vogelaar rigoureus op de schop gingen. Miljarden pompten Den Haag en de woningcorporaties erin om van deze gribussen ‘prachtwijken’ te maken.

‘Te rigoureus’

In Delfzijl-Noord – vanaf de jaren vijftig gebouwd in de driehoek tussen de zeedijk, het spoor naar Stad en de wierdedorpen Biessum en Holwierde – gingen 1600 huizen tegen de vlakte. Verouderde portiekflats en andere minder gewilde woningtypes werden massaal weg-gebulldozerd. ,,Van de Sterrenbuurt is niks meer over, van de Landenbuurt staan nog een paart rijtjes huizen overeind en ook de Vestingbuurt is vrijwel verdwenen’’, somt Udema op.

Achteraf stelt ze het onomwonden vast: ,,Er is te rigoureus en op te grote schaal gesloopt. Dat er iets moest gebeuren was duidelijk, maar het had niet op deze manier gemoeten. We hebben hier jaren in de ellende gezeten. Nu pas begint het langzaam weer wat te worden, maar de afgelopen periode was voor veel mensen heel heftig.’’

Vooral toen ook nog de crisis er tussendoor kwam en de beoogde nieuwbouw begon te stokken door geldgebrek. Negenhonderd nieuwe huizen zouden er komen om vers bloed de wijk binnen te halen. Het bleef bij een paar honderd. Wijkbewoners die tegen hun zin uit Noord werden verdreven, konden soms niet terug. ,,Bij veel mensen doet het nog steeds pijn.’’

Trouw

Zelf bleef Udema wel trouw aan de wijk waar ze eind jaren zeventig met haar jonge gezin neerstreek toen haar man Albert een baan vond als ambtenaar bij de gemeente. Ze vonden een nieuwe stek in de Platenbuurt. ,,Fijn huis, mooi vrij uitzicht: wij zijn tevreden.’’

Maar van haar oude buurt is niks meer over. ,,We hebben ruim 25 jaar met heel veel plezier aan de Zweedsestraat gewoond. Onze zoons, toen 1 en 4 jaar, zijn hier opgegroeid. De jongste zei laatst: ‘Ik herken niks meer van mijn jeugd.’ Zijn school, de trapveldjes: alles is verdwenen. Alleen een transformatorhuisje staat er nog, daar kun je ongeveer aan terug zien waar we hebben gewoond.’’

Precies die plek was ook de directe aanleiding voor Udema om zich actief met de vernieuwing van haar wijk te bemoeien. In plaats van de beoogde nieuwe woningen schoten slechts gras en onkruid uit de grond op haar oude woonstee. De Zweedsestraat en omliggende buurt veranderden in een kale vlakte.

Bewonersinitiatief

Dat was de directe aanleiding voor een bewonersinitiatief: Groen voor Rood. In plaats van nog langer te wachten op bakstenen die toch niet kwamen, kregen Udema en co. de gemeente mee in hun plan om het gebied te veranderen in een groene ontmoetingsplek voor de wijk. ,,We dachten: als de gemeente het niet doet, dan doen we het zelf.’’

Het park begint inmiddels aardig vorm te krijgen, laat Udema zien. Op deze waterkoude wintermiddag is het er rustig, maar in de zomer werd er al druk gebarbecued. Ook de voetbalkooi is iedere dag in gebruik bij de leerlingen van de drie scholen in de Brede School Noord, de gezinstuintjes zijn populair en de ‘belevingstuin’ trekt veel bewoners van het aangrenzende verpleeghuis Betingestaete. Een amfitheater is bijna klaar.

Udema heeft er direct zicht op vanuit het kantoor van het Bewonersbedrijf Delfzijl-Noord in het Brede School-complex in het hart van de vernieuwde wijk. Dat bedrijf is opgericht om de schwung erin te houden in Noord. Onder meer door werkloze wijkbewoners op het ondernemerspad en uit de WW te helpen. Maar ook met het nieuwe wijkcentrum ’t Houkje. Dagelijks open voor een praatje, een kaartje, een lunch of gewoon een bakje koffie. De wijk ontbeerde zo’n plek doordat bij de vernieuwing ook alle club- en buurthuizen verdwenen, zegt voorzitter Udema. ,,Langzaam vinden de mensen hun weg terug in de wijk en naar elkaar. Dat levert ook weer nieuwe initiatieven op. Stapje voor stapje bouwen we Noord weer op.’’

http://www.dvhn.nl/groningen/Op-zoek-naar-het-Wijk-gevoel-in-Delfzijl-21842630.html

(Sponsors)

Klussen- en

installatiebedrijf

Reint Poort

Delfzijl Noord heeft weer zijn eigen Wijkcentrum

Sinds 15 oktober is het een feit Delfzijl Noord heeft weer zijn eigen Wijkcentrum. Rond de klok van 19:00 uur heeft de burgemeester en de voorzitter van het Bewonersbedrijf met ferme klap op de rode knop het vuurwerk ontstoken en daardoor de spectaculaire opening van het nieuwe Wijkcentrum tot geschiedenis maakt.

Jaren lang is het Bewonersbedrijf bezig geweest tezamen met andere belangenorganisaties om een nieuw wijkcentrum uit de grond te stampen. Op het laatste moment heeft een van de belangrijkste partners afgehaakt. Het Bewonersbedrijf is niet stil blijven zitten maar heeft de situatie als een uitdaging opgepakt. Binnen een week was er een compleet nieuw ondernemingsplan.

Door de aardbevingsschade en met name het herstel daarvan bleek het niet verstandig om het originele plan uit te voeren maar langer wachten was voor het Bewonersbedrijf ook geen optie.

Daarom is er een ‘voorlopig beginnen plan’ opgesteld en aan de gemeente Delfzijl voorgelegd. Dit plan is nu uitgevoerd en heel Delfzijl Noord mag daar apetrots op zijn.

Het is een geweldig Wijkcentrum geworden met een echt wijkcafé(tje), twee zalen om te verhuren aan de kaart-, en sjoelclub. Andere clubs of gebruikers zijn ook van harte welkom. De ruimten, de zalen zijn uitstekend geschikt voor familiefeestjes met of zonder catering (Mothers United?).

’t Houkje, het cafétje in het wijkcentrum is een letterlijk en figuurlijk een warme plek om even een echt lekker vers gemalen bakje koffie te drinken. Er wordt ook een heerlijke latte macchiato, espresso of koffie verkeerd geserveerd. Voor een heerlijk belegd broodje, kop soep, of een panini tijdens de lunch kun je daar ook best terecht. Na het sporten staat het pilsje of een ander drankje en de bitterballen, met of zonder Groningse mosterd, klaar.

Het Wijkcentrum Noord is weer een echte ontmoetingsplaats voor ALLE inwoners van Delfzijl Noord. Een ontmoetingsplaats die node werd gemist en o zo nodig is!

Voor reserveringen kunt u bellen met Bianca de Vries 06 1500 3661.
Het adres is Waddenweg 4 (16) 9933KH Delfzijl
info@bewonersbedrijfdelfzijlnoord.nl
Website: www.wijkcentrumdelfzijlnoord.nl

Beste gasten,

Het wijkcentrum heeft nieuwe opening en sluitingstijden.

Wij zijn geopend op:

Maandag van 10.00-22.00 uur

Dinsdag van 10.00-16.00 uur/ 19.00-22.30 uur

Woensdag van 11.00-16.00 uur / 20.00-22.30 uur

Donderdag van 10.00-16.00 uur / 18.00-22.30 uur

Vrijdag van 11.00-14.00 uur / 18.30-22.30 uur

In het weekend zijn wij geopend als er sport of andere activiteiten zijn.

Boekspot geopend

Een man een man, een woord een woord

Een tijdje geleden heeft de gedeputeerde van de provincie Groningen Eelco Eikenaar een bezoek gebracht aan het Bewonersbedrijf om zich op de hoogte te stellen van de vorderingen bij Groen voor Rood. Bij dat bezoek heeft hij beloofd om een keertje mee te willen helpen. Er wordt weleens vaker iets beloofd zo van ‘dan kom ik wel een keertje langs’ of zo van ‘ik wil wel een keertje meehelpen’. Maar onze gedeputeerde is een man van zijn woord. Op vrijdag 15 juli en met een kleine delegatie waaronder ook Dorine Sibbes van de provincie stonden de dames en heren paraat om het onkruid de oorlog te verklaren. Handen uit de mouwen en werken met die hap. Zonder blikken of blozen werd er van kleding gewisseld. Het pak ging uit en de werkkleding werd aangetrokken. Wij zijn erg blij met een dergelijke hulp. Dus niet alleen voor informatie en advies bij de provincie maar ook voor daadwerkelijk hulp. Hulde!

Nieuw
Kleurboeken voor volwassenen zijn een hype in Nederland en niet aan te slepen. Kleurboeken geven rust en bieden volop gelegenheid voor creativiteit.
Nu is er ook een Kleurboek van Delfzijl met als thema Delfsail
In dit kleurboek vindt u tal van tallships. Al deze schepen zullen ook Delfsail bezoeken ook zijn er karakteristieke plekjes van Delfzijl en omgeving in opgenomen. Dus het is een feest van herkenning.
Het Kleurboek van Delfzijl is ook verschillende plekken in Delfzijl te koop o.a. bij alle boekwinkels, de bibliotheek, de Primera op De Wending, Hip & Happy, de HEMA, bij de horeca van de Brede School Noord, bij het Bewonersbedrijf Delfzijl Noord eveneens in de Brede School Noord aan de Waddenweg en natuurlijk ook op de nautische markt op Delfsail.
De prijs van € 10 is bewust laag gehouden zodat iedereen de mogelijkheid heeft om dit unieke boekje te kunnen aanschaffen.

Mis het niet! De oplage is beperkt.

Ook dit Kleurboek van Delfzijl is een initiatief van het Bewonersbedrijf Delfzijl Noord.

Het Kansfonds heeft de zomereditie klaar en geeft het Bewonersbedrijf een primeur. Graag maken wij daar gebruik van en niet alleen om het Kansfonds te bedanken voor alles wat dat fonds voor ons gedaan heeft maar meer nog omdat wij apetrots zijn op hun verhaal over ons. Lees en huiver. Wij moesten een traantje weg pinken.

Mothers United Delfzijl nodigt Soroptimistclub De Eemsmond uit

Mothers United Delfzijl nodigt Soroptimistclub De Eemsmond uit op Internationale Vrouwendag voor een etentje om aandacht te vragen voor hun op te richten sociale coöperatie.

Mothers United Delfzijl is een groep enthousiaste Antilliaanse vrouwen die met elkaar een sociale coöperatie willen gaan starten. Dit met als doel om zowel zichzelf als andere vrouwen een weg naar economische zelfstandigheid te bieden. Dit sluit aan bij de doelstelling van de Soroptimisten. Zij staan immers voor positieverbetering van vrouwen en meisjes zowel landelijk als internationaal.

Mothers United Delfzijl krijgt in het stationsgebouw de gelegenheid om een restauratie te starten en zal deze ruimte ook gaan gebruiken om een cateringservice en afhaalmaaltijden te gaan verzorgen. De Soroptimistclub De Eemsmond krijgt dan ook op 8 maart van 17.30-19.30 uur een maaltijd aangeboden door Mothers United in de Brede School Noord. Tijdens het eten zullen zij hun plannen verder bespreken en kijken waar mogelijkheden liggen voor ondersteuning.

Mothers United Delfzijl wordt op dit moment tevens ondersteund door het Bewonersbedrijf Delfzijl Noord, Werkplein Eemsdelta en de Ondernemersacademie van het Noorderpoort.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Namens Mothers United Delfzijl
Jacqueline Gonzalez, e-mail: mothersuniteddelfzijl@yahoo.com
Tel: 06 3862 5929
Namens Soroptimistclub De Eemsmond
Nicolette Luitjens, e-mail: nluitjens@gmail.com
Tel: 06 4041 4986

26 november 2015

Krimpcongres

Donderdag 26 november verscheen het boekje ‘Bewoners aan zet’. Van de 24 beschreven bewonersinitiatieven waren wij met het project Groen voor Rood nummer een van de drie die werden uitgenodigd om op het podium van Oosterpoort in Groningen het eerste exemplaar in ontvangst te mogen nemen.

Bewoners aan zet

Repair Café aanstaande zaterdag

Aanstaande zaterdag, 21 november, is er weer Repair Café! Is je fietsband lek, knoop van je overhemd er af, heb je een huishoudelijk apparaat dat het niet meer doet of problemen met je computer? Neem het mee naar het Repair Café! Tussen 13.00 en 16.00 uur staan we voor je klaar in de hal van de BetingeStaete. Komt het dit weekeind niet uit? Geen probleem, we zijn er elke derde zaterdag van de maand.

Tot zaterdag!

Annet Dijkema (rector van het reitdiep college) heeft ons project Groen voor Rood bezocht

Annet Dijkema (rector van het Reitdiep College) heeft het project van Groen voor Rood bezocht om informatie en inspiratie op te doen voor haar scriptie (masteropleiding MCD gebiedsontwikkeling) in Rotterdam.

Annet die ook directeur is van Seaports Xperience Center in Delfzijl was behoorlijk onder de indruk wat Janneke en haar vrijwilligers in Delfzijl Noord presteren.

Hip & Happy open.

Op 30 september 2015, een prachtige nazomerdag, is de winkel Hip & Happy aan de Waterstraat 27 geopend.
De winkel is van dinsdag tot en met zaterdag geopend van 10.00-17.00uur en verkoopt van alles op het gebied van textiel, allemaal handgemaakt door vrijwilligers. Ook is er 2de hands kleding te koop. In de winkel is ook de gelegenheid om een plank huren en daarop je eigen spullen te verkopen. Hip & Happy is een initiatief vanuit het Bewonersbedrijf Delfzijl Noord

Gemeente Berkeland is op bezoek geweest bij Groen voor Rood.

Op 6 juni is er een delegatie van de gemeente Berkeland op bezoek geweest bij Groen voor Rood. Ook een onderdeel van het Bewonersbedrijf. De vrijwilligers van het Project hebben uitleg gegeven over het ontstaan van het project en uitgelegd hoe we met de krimp en dit project omgaan.

Nieuws van het wijkcentrum.

Zoals u weet is er in de Brede School Noord een wijkcentrum geopend. Dit wijkcentrum is een initiatief van Wijkbelangen en het Bewonersbedrijf Delfzijl Noord. Vrijwilligers zijn een werkgroep gestart en zijn druk met de werkzaamheden bezig. Het is een hele klus en zonder hulp kunnen we het niet. Daarom is in samenspraak met de gemeente een projectleider aangesteld, die ons moet helpen om voor de bewoners in Noord een gezellig wijkcentrum te creëren. Zeer binnenkort zullen we onze “kwartiermaker” aan u voorstellen.

Bestuur zoekt

Uitbreiding Het Bewonersbedrijf is nu al meer dan een jaar officieel bezig en het begint al aardig te lopen. Met meerdere actieve ‘bedrijfjes’ begint het daarom steeds drukker te worden. Daarom is het bestuur op zoek naar extra mensen die actief willen worden in Delfzijl Noord. Een bestuursfunctie kost niet veel van uw tijd, maar u doet wel leuke contacten en ervaringen op. Lijkt het u leuk om een bestuursfunctie te vervullen, neem dan contact op met één van de bestuursleden voor een kennismakingsgesprek, of mail naar info@bewonersbedrijfdelfzijlnoord.nl .

Wijkcentrum Delfzijl Noord

Op 13 november heeft de gemeenteraad van Delfzijl positief besloten over het rapport dat gaat over de nieuwe opzet van de Brede Scholen in Delfzijl. Dat wil zeggen dat de werkgroep van WDN en het Bewonersbedrijf verder kan gaan met ontwikkelen van plannen. Binnenkort wil de werkgroep uitbreiding zoeken zodat meer verenigingen vertegenwoordigd zijn in het proces.

Handwerkwinkel Hip & Happy

Hallo allemaal,welkom bij Hip & Happy. In samenwerking met het Bewonersbedrijf Delfzijl Noord zijn wij gestart met een knutsel/textiel-handwerkgroep en een winkel in de Waterstraat 27 in Delfzijl. Dat houdt in dat wij artikelen maken voor de verkoop. Daarbij moet je denken aan o.a zelfgemaakte tassen, geurzakjes, en andere leuke cadeau artikelen. Tevens houden wij ons bezig met reparatie en verfraaiing van textiel. De winkel wordt geleid door de altijd vrolijke Janneke Vos.

Gezocht

Vrijwilligers voor de horeca en sportkantine van de Brede school Noord 8 tot 12 uur per week Het Bewonersbedrijf Delfzijl Noord gaat in opdracht van de gemeente Delfzijl de koffie en thee verzorgen tijdens vergaderingen (middag) in de Brede School. s’avonds zorgen we ervoor dat de sportkantine (weer) open is. Hiervoor hebben we veel vrijwilligers nodig die met name in de middag en op drukke avonden en soms de zaterdag de vaste horecamedewerker.helpen. Wat wordt er van je verwacht?

Middag
• Je bent aanspreekpunt voor de gasten
• Klaar zetten van vergaderzalen en zorgen dat er koffie en thee staat
• Na afloop opruimen van de zalen en kopjes e.d. afwassen
• Lichte schoonmaakwerkzaamheden, zorgen voor een frisse/schone uitstraling Avond en zaterdag
• Verkopen van dranken & snacks
• Opruimen van glazen en kopjes
• Lichte schoonmaakwerkzaamheden, zorgen voor een frisse/schone uitstraling Wat bieden wij jou?
• Gezellige werksfeer • Kans om samen iets op te bouwen
• De mogelijkheid jouw uren flexibel in te delen
• Een vrijwilligersvergoeding
• Kans op HACCP diploma te halen

Lijkt je dit een leuke vrijwilligersbaan stuur dan snel een briefje of mail, liefst voor 7 februari, naar: Stichting Bewonersbedrijf Delfzijl Noord t.a.v S.Udema, Waddenweg 16 9933 KH, Delfzijl. Of stuur een e-mail naar s.udema@bewonersbedrijfdelfzijlnoord.nl